Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το χαρτί σχεδίασης

10
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το χαρτί σχεδίασης

Το σχέδιο ενσωματώνει κάθε είδους ξηρά και υγρά υλικά τέχνης και διαφορετικά χαρτιά θα είναι κατάλληλα ανάλογα με τα μέσα με τα οποία εργάζεστε.

Χαρτί φυσιγγίων – Το καλύτερο για στεγνά μέσα

Το χαρτί που συνδέεται πιο συχνά με το σχέδιο είναι το χαρτί φυσιγγίων. Ονομάζεται επειδή χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή φυσιγγίων χαρτιού τον δέκατο έκτο αιώνα, κρατώντας τα πυρομαχικά πυρίτιδας και σφαίρες μαζί για φόρτωση σε πυροβόλα όπλα χειρός. Το χαρτί φυσιγγίων είναι συνήθως κατασκευασμένο από κυτταρίνη χωρίς ξύλο και είναι κατασκευασμένο κυρίως για ξηρά μέσα σχεδίασης όπως γραφίτης και κάρβουνο, ωστόσο τα βαρύτερα χαρτιά φυσιγγίων (200 gsm+) χρειάζονται λίγη ακουαρέλα και μελάνι με ελάχιστο λυγισμό. Διατίθεται σε ποικιλία βαρών και αποχρώσεων του λευκού. Το ποιοτικό χαρτί φυσιγγίων θα έχει μια ελαφριά υφή – αυτό είναι γνωστό ως κόκκος ή δόντι και παρέχει την αντίσταση που απαιτείται για να κρατήσει τα σημάδια στη θέση τους και αυξάνει το βάθος εμβέλειας που μπορεί να επιτευχθεί σε γραφίτη ή κάρβουνο.

Από πάνω (επιφάνεια): χαρτί φυσιγγίων, χαρτί διάταξης, πίνακας εικονογράφησης.
Από πάνω (γραμμές): ινδικό μελάνι, αρχειακό μελάνι, μαρκαδόρος, μολύβι, κάρβουνο, Nitram Liquid Charcoal.

Άλλα χαρτιά κατάλληλα για στέγνωμα μέσων

Η σανίδα του Μπρίστολ, ο μαρκαδόρος και τα μαξιλαράκια διάταξης είναι όλες λείες επιφάνειες που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για στυλό μελάνης όλων των ποικιλιών. Η έλλειψη υφής είναι ευνοϊκή για τις ευαίσθητες μύτες είτε είναι κατασκευασμένες από μέταλλο είτε από τσόχα, και οι γραμμές διατηρούνται ευκρινείς και ευκρινείς.

Η σανίδα Bristol είναι ένα χαρτί σχεδίασης χωρίς ξύλο κυτταρίνης, που διατίθεται είτε με εντελώς λεία είτε με βελούδινη επιφάνεια, προσφέροντας ελαφριά υφή που ταιριάζει καλύτερα σε στεγνά μέσα όπως έγχρωμο μολύβι, γραφίτη και κάρβουνο.

Jackson’s Vine Charcoal στο Bristol Board

Το χαρτί μαρκαδόρου είναι ένα άλλο χαρτί ξυλοπολτού χωρίς οξύ. Μερικά είναι τόσο ελαφριά όσο 70 gsm (αυτά ονομάζονται μερικές φορές χαρτί διάταξης), ενώ άλλα είναι πιο βαριά, περίπου 220 gsm. Τα χαρτιά μαρκαδόρου εξυπηρετούν δύο κύριες λειτουργίες – είτε ένα χαρτί σχεδίασης για γρήγορα σκίτσα και ιδέες, είτε για πιο κοπιασμένα, πολυεπίπεδα σχέδια. Η εξαιρετικά λεία, σατινέ γυαλιστερή επιφάνεια τονίζει τις τραγανές άκρες και τα ζωντανά σημάδια, χωρίς αιμορραγία ή φτερά. Συνήθως έχει έντονο λευκό χρώμα.

Μελάνι καλλιγραφίας σε χαρτί φυσιγγίων

Το χαρτί διάταξης είναι ακόμη πιο λεπτό, μόνο 45 – 50 gsm. Είναι ημιδιαφανές και επίσης έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί την αιμορραγία. Είναι το λευκό, ελαφρύ χαρτί που χρησιμοποιείται συχνά σε σκίτσα εικονογράφησης και σχεδίασης.

Το χαρτί ανίχνευσης είναι κατασκευασμένο από κυτταρίνη χωρίς ξύλο που έχει πολτοποιηθεί επανειλημμένα μέχρι το σημείο όπου οι ίνες γίνονται τόσο κοντές και συμπιέζονται τόσο ώστε να αφαιρείται η εσωτερική αντανάκλαση του φωτός, επιτρέποντάς της να φαίνεται καθαρή. Όταν τσακίζετε το χαρτί ανίχνευσης, σπάτε τις συγκολλημένες ίνες, οπότε το φως αρχίζει να αντανακλάται ξανά μεταξύ των ινών, γι‘ αυτό το χαρτί φαίνεται λευκό όταν τσακίζεται. Η βραχύτητα των ινών είναι ο λόγος για τον οποίο το χαρτί ανίχνευσης είναι τόσο εύθραυστο και κατάλληλο μόνο για στεγνά και πολύ γρήγορο στέγνωμα υγρά μέσα, όπως μελάνι και ακρυλικό.

Πίνακας σύγκρισης χαρτιών σχεδίασης. Κάντε κλικ για μεγέθυνση ή λήψη PDF για εκτύπωση.

Το χαρτί εφημερίδων είναι ένα φθηνό χαρτί ξυλοπολτού που περιέχει λιγνίνες, οπότε κιτρινίζει γρήγορα εάν εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι κατάλληλο μόνο για σχέδια μιας χρήσης γρήγορα, θα λυγίσει όταν εφαρμοστούν υγρά μέσα και θα αποσυντεθεί εύκολα κάτω από μεγάλη πίεση, όπως το υπερβολικό σβήσιμο.

Χαρτί κατάλληλο για λήψη υγρών και στεγνών μέσων

Εάν σκοπεύετε να συνδυάσετε το σχέδιο με πλύσεις ακουαρέλας ή ακρυλικού, το χαρτί ακουαρέλας θα απορροφήσει καλύτερα τα υγρά μέσα, αν και το μέγεθος που εμποδίζει το χαρτί να είναι υπερβολικά απορροφητικό μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορα φθορά στις μύτες του ινδικού μελανιού ή ακρυλικών μαρκαδόρων – Αυτό ισχύει ακόμη και για τα πιο λεία χαρτιά θερμής πίεσης. Επιπλέον, οποιαδήποτε υφή μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψει την εφαρμογή λεπτών τεχνικών γραμμών στυλό με ακρίβεια.

Το χαρτί ακουαρέλας είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι, πολτό ξύλου χωρίς οξύ, λινό ή μείγμα. Τα λινά και βαμβακερά χαρτιά είναι πιο στιβαρά – μπορείτε να τρίψετε και να ξύσετε την επιφάνεια χωρίς να κάνετε απαραίτητα τρύπες, ενώ τα χαρτιά από πολτό ξύλου χωρίς οξέα δεν επιδέχονται σκληρής επεξεργασίας, επειδή οι ίνες από τις οποίες κατασκευάζονται είναι πιο κοντές, με αποτέλεσμα συγκριτικά λιγότερο ελαστικό χαρτί. Η σανίδα ακουαρέλας είναι ουσιαστικά χαρτί ακουαρέλας τοποθετημένο σε μια άκαμπτη, ελαφριά σανίδα και δεν λυγίζει ή παραμορφώνεται ως αποτέλεσμα βαριών εφαρμογών χρώματος ή νερού. Οι σανίδες ακουαρέλας και το χαρτί ακουαρέλας διατίθενται σε τρεις υφές – θερμή πρέσα (εντελώς λεία), ΟΧΙ επιφάνεια (ελαφρό δόντι) και τραχύ (βαρύ δόντι).

Το ινδικό μελάνι του Τζάκσον σε χαρτί Yupo.

Το Yupo είναι μια επιφάνεια 100% πολυπροπυλενίου που δεν κουμπώνει, αντέχει στο σκίσιμο και δεν απορροφά. Το βάψιμο σε αυτή την επιφάνεια είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από την εργασία σε ένα χαρτί κυτταρίνης χωρίς βαμβάκι ή ξύλο. Οι εργασίες σε υγρά ή στεγνά μέσα θα πρέπει να έχουν μια στρώση βερνικιού ψεκασμού για να τα συγκρατούν στη θέση τους.

Δείτε χαρτί στο Jacksonsart.com

Λίζα Τακαχάσι

Η Lisa Takahashi είναι συνεργάτης του ιστολογίου από το 2013 και μέλος της ομάδας του Jackson από το 2006. Η αγάπη της για τα υλικά τέχνης περιλαμβάνει λάδια, ακουαρέλες, ακρυλικά και ανάγλυφες τεχνικές εκτύπωσης. Παράλληλα με τη συγγραφή της εκθέτει τακτικά τα έργα τέχνης της και διδάσκει λινογραφία και ζωγραφική στο Μπρίστολ και στο Σόμερσετ.

Schreibe einen Kommentar