Χρήση μαλακών παστέλ για παρατηρητικό σχέδιο

8
Χρήση μαλακών παστέλ για παρατηρητικό σχέδιο

Η χρήση απαλών παστέλ για ζωγραφική παρατήρησης στην τοποθεσία ή στο στούντιο μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε υλικά που ίσως γνωρίζετε ήδη. Το στεγνό στιγμιαίο χρώμα είναι συναρπαστικό στην εργασία και είναι πολύ άμεσο και εκφραστικό. Καθώς είναι καθαρή χρωστική ουσία με συνδετικό πηλό σε εύχρηστη μορφή stick, προσφέρουν μια υπέροχη διάτρηση χρώματος για πολύ λίγη προσπάθεια.

Είναι επίσης εύκολο στη μεταφορά και ελαφρύ, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για εργασίες τοποθεσίας. Ομοίως, δεν είναι πολύ μεγάλα, επομένως μην πιάνετε πολύτιμο χώρο σε ένα γραφείο, εάν έχετε ένα μικρό χώρο εργασίας στο στούντιο. Μεταφέρουν καλά στα άδεια κουτιά παστέλ του Τζάκσον με διαχωριστικά αφρού, ή αποθηκεύω τα μικρά χάρτινα κουτιά που έρχονται από την παραγγελία του Τζάκσον μου και τα βγάζω στη θέση τους. Στο στούντιο μου τα κρατάω σε ένα δίσκο από το Jackson’s Wooden 3 Drawer Chest. Είναι εύκολο να τα δεις απλωμένα και μπορώ να διαλέξω το χρώμα που χρειάζομαι γρήγορα και εύκολα.

Συνήθως τα απαλά παστέλ εφαρμόζονται σε ένα πιο ανάγλυφο χαρτί, ώστε το χαρτί να μπορεί να κρατήσει περισσότερο χρώμα, αλλά είναι επίσης δυνατό να εργαστείτε σε πολύ λείο χαρτί τόσο στη θέση όσο και σε τετράδια σκίτσων στο στούντιο. Μπορείτε να επιτύχετε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με το απόθεμα χαρτιού, επομένως είναι πάντα ωραίο να δοκιμάζετε μερικούς τρόπους εργασίας. Εάν εργάζεστε σε πιο λεία επιφάνεια, μερικές φορές η στερέωση ενός στρώματος στη θέση του πριν από την εργασία με περισσότερο παστέλ θα επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσφυση του υλικού στη σελίδα.

Jackson’s Handmade Soft Pastel Deep Orange

Το παρατηρητικό σχέδιο απαιτεί συχνά γρήγορα σημάδια για να αποτυπώσει αυτό που κοιτάτε και το απαλό παστέλ είναι τέλειο για αυτό. Δεν χρειάζεται χρόνο στεγνώματος όπως το χρώμα, ώστε να μπορείτε να κάνετε ένα σχέδιο και να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα του βιβλίου σκίτσων σας πολύ εύκολα. Μπορείτε επίσης να καλύψετε μια μεγάλη περιοχή και να κάνετε έντονα σημάδια με χρώμα χρησιμοποιώντας το παστέλ στις πλατιές πλευρές του. Για πιο λεπτές λεπτομέρειες, τα παστέλ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στις άκρες τους, γεγονός που επιτυγχάνει μια πιο τραγανή γραμμή. Μπορείτε να μουτζουρώσετε και να συνδυάσετε τα χρώματα εύκολα με τα δάχτυλά σας ή με εργαλεία όπως σφουγγάρι ή διαμορφωτή χρώματος και συνδυάζονται καλά με άλλα υλικά. Η χρήση τους σε μια προσέγγιση μικτών μέσων σημαίνει ότι μπορείτε πραγματικά να βελτιώσετε τις ιδιότητές τους και να απολαύσετε διαφορετικές υφές σε μία εικόνα. Μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευχάριστα πάνω από τους Επαγγελματικούς Ακρυλικούς Μαρκαδόρους Liquitex, το μελάνι, τις ακουαρέλες, τους μαρκαδόρους με πινέλο και τα μολύβια.

Unison Color Soft Pastel Single Brown Earth 18

Όταν σχεδιάζω σε μια τοποθεσία με απαλά παστέλ, ανεξάρτητα από το θέμα, συνήθως αρχίζω να βάζω μεγάλη ποσότητα χρώματος για τις μεγαλύτερες περιοχές, χαρτογραφώντας σχήματα για να τα επεξεργαστώ αργότερα. Μερικές φορές, αν απαιτείται πιο απαλή άκρη, θα μουτζουρώνω το παστέλ για να δώσω μια πιο φυσική άκρη. Στη συνέχεια δουλεύω σε άλλα χρώματα προσθέτοντας μικρότερες λεπτομέρειες ή τόνο καθώς προχωρώ. Αν έχω κάνει λάθη θα προσπαθήσω να αφαιρέσω λίγο από το παστέλ με ένα λάστιχο στόκου.

Jackson’s Putty Rubber White

Χρησιμοποίησα τα χειροποίητα μαλακά παστέλ της Jackson, έχουν χαμηλή αναλογία συνδετικού προς χρωστική ουσία που τα κάνει πλούσια και λαμπερά – ιδιαίτερα μου αρέσει πολύ το σετ φθορισμού που έχουν, το οποίο είναι ασυνήθιστο και αποτελεί μια ωραία προσθήκη στην εργασία με πιο σιωπηλά χρώματα. Έχουν καλό μέγεθος, έχουν χάρτινο μανίκι για να μην ακαταστάζεστε πολύ και η χρωστική ουσία είναι ελαφριά.

Jackson’s Handmade Soft Pastel 3 Colors Fluorescent Set

Χρησιμοποίησα επίσης κάποια άλλα παστέλ, κυρίως το Unison – my go to brand αν θέλω να επεκτείνω τις χρωματικές μου επιλογές, τα χρώματα είναι πολύ πλούσια και είναι όμορφα κρεμώδη στη δουλειά. Τα επιμελημένα σετ είναι πολύ χρήσιμα αν ψάχνετε κάτι για να το πιάσετε γρήγορα και να βγείτε για να σχεδιάσετε. Το σετ μισού ραβδιού τοπίου είναι ένα ιδιαίτερα ωραίο σετ εισαγωγής αν είστε νέος στα παστέλ, χρήσιμο για πολλά θέματα, όχι μόνο για οριζόντια. Μπορεί να είναι καλό να συνδυάζετε τα παστέλ με κάτι με το οποίο μπορείτε να κάνετε πιο λεπτές λεπτομέρειες – στις περισσότερες περιπτώσεις με χρωματιστά μολύβια και μολύβια γραφίτη. Μερικές φορές χρησιμοποιώ παράλληλα λαδοπαστέλ, κάτι που είναι λίγο ασυνήθιστο καθώς τείνουν να τσακώνονται μεταξύ τους, αλλά μου αρέσει πολύ η αντίθεση στις υφές που έχω.

Unison Color Soft Pastel Landscape Σετ 16 Half Sticks

Η χρήση απαλού παστέλ σε εξωτερική τοποθεσία είναι θαυμάσια, καθώς μπορεί να είναι αρκετά σκονισμένα και ακατάστατα σε μικρούς χώρους και έτσι έχει μικρότερη σημασία όταν βρίσκονται έξω. Νιώθουν αρκετά ελεύθεροι να χρησιμοποιούν έτσι. Δεν λιώνουν στον ζεστό καιρό όπως το λαδοπαστέλ ή το νεοχρωματικό, οπότε η εργασία χειμώνα ή καλοκαίρι δεν φαίνεται να τα επηρεάζει. Συνήθως παίρνω μαζί μου ένα κουτί σταθεροποιητικού για να το χρησιμοποιήσω είτε στη μέση του σχεδίου για να στερεώσω ένα στρώμα είτε ακριβώς στο τέλος όταν αισθάνομαι ότι έχω τελειώσει και για να αποτρέψω τη μουτζούρα.

Jackson’s Pastel Fixative 500 ml

Το Sennelier Oil Pastel Aerosol Fixative 400 ml δηλώνει ότι είναι για λαδοπαστέλ, αλλά έχω βρει ότι διορθώνει το απαλό παστέλ εντάξει, το οποίο είναι βολικό καθώς συχνά χρησιμοποιώ λαδοπαστέλ και απαλά παστέλ μαζί. Όλα τα σταθεροποιητικά που έχω δοκιμάσει φαίνεται ότι θαμπώνουν τα φθορίζοντα παστέλ, γι‘ αυτό συνιστώ να το χρησιμοποιείτε όσο πιο ελαφριά γίνεται.

Μου αρέσει να δουλεύω περισσότερο όταν βρίσκομαι στην τοποθεσία, σε ένα βιβλίο σκίτσων A3 Moleskine ή σε χαλαρά φύλλα σε πίνακα σχεδίασης ή φάκελο. Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να παίρνω και κλιπ μπουλντόγκ για να σταματήσω να φουσκώνουν οι σελίδες. Προστατεύω την εργασία μου όταν συσκευάζω είτε με φύλλα χαρτιού είτε με λίγο αδιάβροχο χαρτί για να προστατεύσω τις ευαίσθητες επιφάνειες του παστέλ. Αν φυλάξω τα μεγαλύτερα φύλλα για περισσότερη ώρα, θα βάλω ένα στρώμα υφασμάτινο χαρτί ανάμεσά τους.

RKBurts Glassine Paper Clear for Interleaving 50 x 75 cm

Όταν κάνω παρατηρητικό σχέδιο στο στούντιο, δεν έχω τεράστιο χώρο, επομένως τείνω να δουλεύω στα μικρότερα σκίτσα μου στο γραφείο μου. Μου αρέσει να δουλεύω σε ένα βιβλίο σκίτσων Royal Talens 21 x 30 ιντσών και να χρησιμοποιώ και άλλα υλικά μαζί – μερικές φορές και παστέλ μολύβια, καθώς είναι λίγο πιο εύκολο στον έλεγχο.

Caran D’ache Luminance 6901 Color Pencil Κίτρινο λαδί

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ απαλό παστέλ για διαδικτυακά μαθήματα ζωγραφικής ζωής. Προσπαθώ να φτιάξω μια χρωματική παλέτα προτού αρχίσω να διατηρώ τα πράγματα απλά και έτσι να ελευθερώνω χώρο στο γραφείο. Οι συνεδρίες είναι συνήθως πολύ γρήγοροι και κινούνται από στάση σε στάση, οπότε αν έχετε μια παλέτα χρωμάτων στη διάθεσή σας, μπορεί να είναι καλό για γρήγορες αποφάσεις. Το σετ πορτρέτου από την Unison είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μερικά από τα χρώματα που έχω ήδη. Θεωρώ ότι το παστέλ είναι μια πολύ ωραία προσθήκη στην εργασία από διαδικτυακά μαθήματα ζωής, και πάλι δεν έχετε πολύ χρόνο, με ορισμένα χρονομετρημένα σχέδια να είναι τόσο σύντομα όσο 2 ή 5 λεπτά, ώστε να μπορείτε να κάνετε ξεκάθαρα και εκφραστικά σημάδια με λίγες μόνο πινελιές .

Παρατηρητικό σχέδιο με απαλά παστέλ

Σχέδιο παστέλ ζωής από το σκίτσο της Σάρα Ντάιερ

Το απαλό παστέλ είναι επίσης εξαιρετικό για να προσδιορίσετε κατά προσέγγιση πού νομίζετε ότι είναι η στάση του σώματος. Συχνά χρησιμοποιώ πρώτα ένα πιο ανοιχτό χρώμα, σε αυτήν την περίπτωση το Jackson’s Pale Peach, και στη συνέχεια, όταν νιώσω ότι έχω αρκετή χαρτογράφηση, θα ασχοληθώ περισσότερο με το σχέδιο χρησιμοποιώντας απαλά παστέλ σε πιο σκούρες αποχρώσεις και χρώματα, πριν προχωρήσω σε άλλα μέσα για να επισημάνετε λεπτομέρειες.

Angle Slice από το σετ εκκίνησης PanPastel Soft Tools των 8

Για τις μεγαλύτερες πόζες μου αρέσει να συνδυάζω υλικά – μελάνι, μπογιά, νεοχρώμα και μολύβια. Το μαλακό παστέλ μπορεί να αφαιρεθεί αρκετά εύκολα και με ένα στόκο καουτσούκ ή μια τυπική γόμα, έτσι σημαίνει ότι μπορείτε να σχεδιάσετε σβήνοντας και το παστέλ. Θεωρώ ότι το μόνο μειονέκτημα του απαλού παστέλ είναι το χάος – ιδιαίτερα στο στούντιο. Πρέπει να είμαι προσεκτικός με τον χώρο μου και να καθαρίσω καλά στο τέλος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρώ ότι τα απαλά παστέλ σε μορφή PanPastel είναι μια καλύτερη επιλογή για τη σχεδίαση παρατήρησης στούντιο και η χρήση των εργαλείων Soft με αυτά σημαίνει ότι το χάος περιορίζεται στο ελάχιστο.

Παρατηρητικό σχέδιο με απαλά παστέλ

Σχέδιο παστέλ ζωής από το σκίτσο της Σάρα Ντάιερ

Εάν σκέφτεστε ότι θα θέλατε να προσθέσετε απαλά παστέλ στα σχέδια παρατήρησής σας είτε στο χώρο είτε στο στούντιο, νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να τα εισαγάγετε στην πρακτική σας είναι απλώς να δοκιμάσετε μια μικρή επιλογή, ώστε να αισθάνεστε άνετα να τα χρησιμοποιείτε μαζί με το υλικά, ξέρετε ήδη. Ένα μικρό επιμελημένο σετ από Jackson’s ή Unison είναι τέλειο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε μερικά χρώματα ως μεμονωμένα μπαστούνια που σχεδιάζεστε φυσικά – μπορεί να είναι δύσκολο να περιορίσετε τα όμορφα διαθέσιμα χρώματα όμως!

Χαρακτηριστικά υλικά:

Jackson’s Handmade Soft Pastels

Jackson’s Handmade Soft Pastel Deep Orange

Caran D’ache Luminance 6901 Color Pencil Κίτρινο λαδί

Sennelier Oil Pastel Aerosol Fixative 400 ml

RKBurts Glassine Paper Clear for Interleaving 50 x 75 cm

Jackson’s Putty Rubber White

Unison Color Soft Pastel Landscape Σετ 16 Half Sticks

Unison Color Soft Pastel Single Brown Earth 18

Βιβλίο σκίτσων A3 Moleskine

PanPastel Soft Pastel Pans

Jackson’s Pastel Fixative 500 ml


Αγοράστε παστέλ στο jacksonsart.com

Αγοράστε σκίτσα στο jacksonsart.com


Περαιτέρω ανάγνωση στο Jackson’s Art Blog

Παστέλ Ζωγραφική με Χειροποίητα Απαλά Παστέλ του Τζάκσον
Σε συνομιλία με τον Dan Hersey και τον Jim Longman από τα Unison Color Soft Pastels
Γιατί πρέπει να συμμετάσχετε σε ένα διαδικτυακό μάθημα ζωγραφικής ζωής
Τα διορθωτικά δεν είναι όλα ίδια

Σάρα Ντάιερ

Η Sarah Dyer είναι δημιουργός εικονογραφημένων βιβλίων και εικονογράφος. Της αρέσει να εργάζεται έξω στην τοποθεσία για αναφορά και χρώμα που ανατροφοδοτεί τη δουλειά της στο βιβλίο. Μεταξύ της συγγραφής και της εικονογράφησης, η Sarah παρακολουθεί φεστιβάλ και σχολεία για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και εργαστήρια και επίσης διδάσκει στο μάθημα του Foundation στο Πανεπιστήμιο Kingston.

Schreibe einen Kommentar