Μην σας γλυκομιλούν οι απατεώνες

2
Μην σας γλυκομιλούν οι απατεώνες

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας του ρομαντισμού, αλλά για ορισμένα άτομα είναι και ο μήνας της απάτης. Με την επικράτηση των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών και των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, οι ερωτικοί απατεώνες έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να εκτελέσουν τις απάτες τους.

Τι είναι μια ερωτική απάτη;

Οι ερωτικές απάτες ξεκινούν από άτομα που δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε ιστότοπους και εφαρμογές γνωριμιών ή σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να σας εξαπατήσουν να στείλετε χρήματα. Χτίζουν μια σχέση με την πάροδο του χρόνου για να δημιουργήσουν εμπιστοσύνη πριν ζητήσουν χρήματα και στη συνέχεια δημιουργούν απίστευτες καταστάσεις με στόχο να κερδίσουν τη συμπάθειά σας… και τα χρήματά σας. Οι καταστάσεις μπορεί να είναι επείγουσες ή να σχετίζονται με την υγεία ή απλώς να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ενός αεροπορικού εισιτηρίου για να σας επισκεφτούν.

Πόσο διαδεδομένες είναι οι ερωτικές απάτες;

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ανέφερε ζημίες άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων από ρομαντικές απάτες το 2021, σχεδόν διπλασιάζοντας το σύνολο από το 2020. Επιπλέον, οι άνθρωποι ανέφεραν ότι πλήρωναν ερωτικούς απατεώνες πιο συχνά με δωροκάρτες από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο πληρωμής. Το 2021, οι απατεώνες ζήτησαν επίσης πληρωμή με κρυπτονομίσματα, προσθέτοντας περισσότερα έξοδα για τα θύματα.

Ποιος είναι πιο επιρρεπής στους ερωτικούς απατεώνες;

Οι ερωτικοί απατεώνες τείνουν να στοχεύουν μοναχικούς ή ηλικιωμένους ανθρώπους, επειδή είναι συνήθως πιο πιθανό να ανταποκρίνονται σε μια νέα σχέση, καθώς και πιο πιθανό να έχουν εξοικονομήσει χρήματα. Περιπλέκοντας την κατάσταση είναι η απομόνωση που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ρομαντικοί απατεώνες;

Οι απατεώνες είναι σχολαστικοί με τα σχέδιά τους για να σας εξαπατήσουν να πιστεύετε ότι το ενδιαφέρον τους είναι γνήσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο μιλώντας μαζί σας για να συντάξουν μια ιστορία που θα λειτουργήσει για την ατομική σας κατάσταση. Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να αλλάξουν, υπάρχουν μερικά κοινά νήματα που θα κυριαρχούν σε όλες τις ιστορίες τους.

  • Θα είναι άμεσοι και συγκεκριμένοι όταν ζητούν χρήματα. Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας, οι απατεώνες θα σας ζητήσουν να πληρώσετε για κάτι συγκεκριμένο, όπως μεταφορά ή μια επικείμενη χειρουργική επέμβαση.
  • Θα βρουν δικαιολογίες για να αποφύγουν να σας συναντήσουν προσωπικά. Οι απατεώνες δεν θα συναντηθούν ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο και θα σας παρέχουν οποιονδήποτε λόγο να το αποφύγετε, όπως να εργάζεστε στο εξωτερικό ή σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν πρέπει ποτέ να στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά.
  • Θα σας προτείνουν τις καλύτερες επιλογές πληρωμής. Οι απατεώνες θα σας πουν πώς να πληρώσετε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Θα προσπαθήσουν επίσης να σας κάνουν πιο δύσκολο να ανακτήσετε τα χρήματά σας. Να είστε προσεκτικοί με αιτήματα για τραπεζικά εμβάσματα, δωροκάρτες ή γραμμάρια χρημάτων.
  • Μπορεί να είναι αυτοί που σας στέλνουν κεφάλαια, ή τουλάχιστον εικονικά κεφάλαια, με την ελπίδα να σας πάρουν τα πραγματικά σας χρήματα. Οι ρομαντικοί απατεώνες στέλνουν συχνά στα θύματά τους πλαστές επιταγές. Καθοδηγούν τα θύματά τους να καταθέσουν τις επιταγές και στη συνέχεια να τους επιστρέψουν μέρος ή όλα τα χρήματα μέσω του CashApp ή του PayPal. Όταν η επιταγή επιστραφεί στην τράπεζα ως πλαστό ημέρες αργότερα, ο πελάτης είναι σε ζημία, καθώς μόλις έστειλε το ποσό της επιταγής από την τσέπη του.

Τι πρέπει να κάνω εάν υποψιάζομαι ότι μου κάνουν απάτη;

Εάν κάτι δεν φαίνεται σωστό με ένα άτομο που γνωρίσατε στο διαδίκτυο, ακολουθήστε το ένστικτό σας και σταματήστε αμέσως την επαφή. Εάν δεν είστε σίγουροι για την αξιοπιστία του ατόμου, κάντε κάποιες εργασίες. Αναζητήστε το όνομα ή/και τη φωτογραφία του ατόμου στο διαδίκτυο για να δείτε εάν είναι συνδεδεμένο με άλλο όνομα ή εάν υπάρχει περιορισμένος όγκος πληροφοριών σε όλες τις πλατφόρμες. Εκτελέστε μια αναζήτηση για τη δουλειά που το άτομο ισχυρίζεται ότι έχει και προσθέστε τη λέξη „απατεώνας“ για να δείτε εάν υπάρχουν άλλες ιστορίες σχετικά με αυτό το είδος απάτης. Ρυθμίστε μια βιντεοκλήση για να επαληθεύσετε την ταυτότητά τους. Τέλος, ρωτήστε τους φίλους και την οικογένειά σας εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες για αυτό το άτομο.

Μην δίνετε ποτέ τα τραπεζικά σας στοιχεία σε Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ειδικά κάποιον που συναντάτε στο διαδίκτυο. Μερικοί απατεώνες είναι πολύ άμεσοι και θα ζητήσουν αριθμούς λογαριασμών, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, ακόμη και διαπιστευτήρια ηλεκτρονικής τραπεζικής. Εάν κάποιος ζητήσει αυτές τις πληροφορίες, κόψτε αμέσως κάθε επαφή με αυτό το άτομο. Εάν αντιληφθείτε ότι αυτό το άτομο έχει λάβει τα προσωπικά σας στοιχεία, καλέστε αμέσως την τράπεζά σας και ενημερώστε την ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί.

Εάν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι σας εξαπατούν, αναφέρετέ το στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και στον ιστότοπο ή την εφαρμογή όπου συναντήσατε τον απατεώνα. Εάν έχετε ήδη στείλει χρήματα, ειδοποιήστε την εταιρεία ή την τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη των χρημάτων. Θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία και πιθανώς θα ανακτήσουν μερικά, αν όχι όλα, από τα χρήματά σας.

Schreibe einen Kommentar