Μέσα στο Sketchbook της Sarah Dyer

10
Μέσα στο Sketchbook της Sarah Dyer

Η Sarah Dyer είναι μια δημιουργός και εικονογράφος εικονογραφημένων βιβλίων της οποίας τα βιβλία σκίτσων παρέχουν τη βάση των ιδεών, των συνθέσεων και των πειραμάτων της με ένα μείγμα ξηρών και περιστασιακά υγρών μέσων. Οι σελίδες των βιβλίων σκίτσων της είναι ένα μέρος για μάθηση, γεμάτες με αφηγηματικές ακολουθίες, διαδικτυακά σχέδια ζωής και παρατήρηση στην τοποθεσία. Εδώ, μοιράζεται τα αγαπημένα της υλικά και μιλά για τον τρόπο με τον οποίο η πρακτική της στο σκίτσο εμποτίζεται με την καθημερινότητά της ως μητέρα και ως καλλιτέχνης.


Η Σάρα Ντάιερ μας ταξιδεύει στην πρακτική της στο βιβλίο σκίτσων

Τείνω να έχω πολλά τετράδια σκίτσων εν κινήσει ταυτόχρονα. Μου αρέσει να εργάζομαι σε διαφορετικά μεγέθη και σε διαφορετικούς τύπους χαρτιού για διαφορετικά έργα. Προσπαθώ να κρατάω τα τετράδια σκίτσων μου ξεχωριστά για συγκεκριμένα θέματα – τοποθεσία, ζωγραφική, σχέδιο χαρακτήρων και πιο χαλαρές ιδέες και σημειώσεις βιβλίων. Μου αρέσει να κοιτάζω πίσω μέσα από αυτά όταν έχουν παρόμοιο περιεχόμενο, καθώς είναι πιο εύκολο για μένα να περιηγηθώ σε ιδέες ή να δω την πρόοδο με την εργασία με εικονογραφημένα βιβλία, ή στην περίπτωση της ζωγραφικής ζωής, ελπίζω να δω μια βελτίωση!

Προτιμώ να χρησιμοποιώ διαφορετικά τετράδια σκίτσων για διαφορετικές εργασίες/σχέδια λόγω των χαρτιών μέσα. Μου αρέσουν τα φθηνά, λεπτά βιβλία Moleskine Cashier για τις σημειώσεις μου, τις πρόχειρες ιδέες βιβλίων με εικόνες και τις μικρογραφίες μου. Ενώ μου αρέσουν τα Σκιτσάκια Royal Talens Art Creation για γενικό σχέδιο τοποθεσίας ή ζωγραφική ζωής. Έχουν εξαιρετική αξία και παίρνουν πολύ καλά τα μέσα, επομένως δεν είμαι πολύτιμος μαζί τους, κάτι που συχνά οδηγεί σε καλύτερη δουλειά. Έχουν ένα σκληρό πίσω κάλυμμα που διευκολύνει το σχέδιο στη θέση και ένα λείο, λευκό χαρτί που είναι το αγαπημένο μου στη χρήση. Είναι το βιβλίο μου «go to» για τα περισσότερα πράγματα. Τα Stillman & Birn Epsilon Sketchbooks έχουν πολύ λευκό χαρτί που είναι βολικό για την εργασία με εικονογραφημένα βιβλία, καθώς το λευκό χαρτί είναι πιο εύκολο να σαρωθεί. Έχω επίσης χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο Moleskine A3 Sketchbook για ζωγραφική αυτοπροσώπως. Διαπιστώνω ότι δουλεύοντας σε ένα βιβλίο σκίτσων και όχι σε χαλαρά μεμονωμένα φύλλα, νιώθω ασφαλής, γνωρίζοντας ότι δεν είναι κάποιο πολύτιμο τελευταίο κομμάτι και ότι το βιβλίο μου είναι πολύ για παιχνίδι και πειράματα, ακόμα κι αν ξαφνικά είναι διπλάσιο από το μέγεθος που δουλεύω συνήθως.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ στεγνά μέσα περισσότερο από υγρά, γι‘ αυτό τείνω να χρησιμοποιώ ένα μείγμα απαλών παστέλ, μολυβιών και μαρκαδόρων πινέλων πιο συχνά στα τετράδια σκίτσων μου. Για τα διαδικτυακά μαθήματα ζωγραφικής ζωής μου αρέσει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να περιμένω να στεγνώσει τίποτα και μπορώ να ολοκληρώσω ένα γρήγορο σχέδιο 5 λεπτών και να γυρίσω τη σελίδα έτοιμη για την επόμενη.

Ένα περιορισμένο σύνολο υλικών είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν βρίσκομαι στο τρένο και σχεδιάζω επιβάτες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αμέσως μετά το δεύτερο lockdown, όταν επέστρεψα πηγαίνοντας μια φορά την εβδομάδα για να διδάξω στο Πανεπιστήμιο του Κίνγκστον, με ενδιέφερε πολύ να ζωγραφίσω τους άλλους ανθρώπους στο τρένο. Όλοι ήταν με μάσκες και το τρένο ήταν πολύ ήσυχο, οπότε ήταν ένα εύκολο μέρος για να απαθανατίσεις τη ζωή από μια πραγματικά συγκεκριμένη στιγμή. Το να ζωγραφίζω στο τρένο σημαίνει ότι δεν έχω πολύ χώρο – επομένως το να διατηρώ περιορισμένα υλικά είναι πρακτικό και σημαίνει ότι μπορώ να προσπαθήσω να απαθανατίσω τη σκηνή χωρίς να με πιάσουν!

Όταν έχω περισσότερο χρόνο ή αν εργάζομαι στο στούντιο μου, μου αρέσει να προσθέτω άλλα υλικά όπως μελάνια ή ακουαρέλες ή ακόμα και μικρά κομμάτια κολάζ. Μου αρέσει να προσθέτω επίπεδα και υφή όπου είναι δυνατόν στα τετράδια σκίτσων μου.

Με ελκύει φυσικά η αφήγηση και η σειρά, γι‘ αυτό μου αρέσει το σκίτσο ως ένας τρόπος να το εξερευνήσω χωρίς να είναι τελικό έργο. Μπορώ να φτιάξω εικόνες και να εξερευνήσω τη σύνθεση σε όλη τη σελίδα, να γυρίσω σελίδα και να χρησιμοποιήσω το λούκι ενώ παραμένω παιχνιδιάρικο και ελεύθερο.

Αναφέρομαι στα βιβλία μου για να δω τι λειτουργεί με τα υλικά. Τα σκίτσα μου είναι μέρη πειραματισμού, μπορώ να κάνω λάθη και να μάθω από αυτά. Δεν κόβω σελίδες – μου αρέσει να βλέπω την πρόοδο, μου θυμίζει ότι πάντα μαθαίνω. Τα πιο πειραματικά μου βιβλία σκίτσων με ζωγραφική ζωής, συχνά κοιτάζω για να δω ποιος συνδυασμός υλικών μου άρεσε να χρησιμοποιώ και προσπαθώ να τον χρησιμοποιήσω στη συνέχεια στη δουλειά μου. Στη συνέχεια, στα βιβλία σκίτσων που κρατάω για την εργασία με εικονογραφημένα βιβλία, αναφέρομαι συνεχώς γιατί βοηθά στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης του βιβλίου με εικόνες. Από ιδέες, ακατέργαστα, μικρογραφίες, storyboard μέχρι τελικά κομμάτια.

Σαρώνω τις μικρογραφίες μου από τα τετράδια σκίτσων μου και τις χρησιμοποιώ για τελευταία κομμάτια με τη δουλειά του βιβλίου. Επειδή η δουλειά που κάνω στο τετράδιο σκίτσων μου είναι πιο ελεύθερη από ό,τι σε χαλαρό χαρτί, διαπιστώνω ότι θα την κάνω σωστά σε μικρότερη κλίμακα και μετά θα την ανατινάξω στη δουλειά. Διατηρεί τη σύνθεση όπως μου αρέσει και τις γραμμές χαλαρές. Το παιχνίδι είναι σημαντικό και συχνά μεταφράζεται σε τελικές εικόνες, μερικές από τις μεγαλύτερες εικονογραφήσεις σκαφών Α2 μου γεννήθηκαν από την αυτοπεποίθηση να παίξω και να πειραματιστώ απλώς στα σκίτσα μου.

Τα σκίτσα μου αποτελούν την πλειοψηφία της πρακτικής μου – είναι τα πράγματα που χρησιμοποιώ περισσότερο και στα οποία πηγαίνω πρώτα όταν ξεκινάω οποιοδήποτε έργο. Είναι σαν μια άνεση για μένα, ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσω ιδέες. Είναι επίσης χαλαρωτικά – το να ζωγραφίζω σε τοποθεσία ή τα μαθήματα ζωγραφικής ζωής είναι σαν διαλογισμός για μένα, απελευθέρωση σεροτονίνης, θεωρώ ότι το να έχω χρόνο να ζωγραφίσω σε αυτά είναι καλό και για την ψυχική μου υγεία.

Είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε πολλά τετράδια σκίτσων για να δείτε τι σας αρέσει, τα υλικά συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικά, επομένως είναι καλό να δοκιμάσετε μερικά για να δείτε τι προτιμάτε. Έχω πολλά σκίτσα από το Πανεπιστήμιο και όχι μόνο και με χαροποιεί να τα κοιτάζω τώρα, ακόμα κι αν δεν μου άρεσαν τόσο πολύ από αυτά που ζωγράφιζα εκεί εκείνη τη στιγμή.

Συνιστώ να απολαμβάνετε τα τετράδια σκίτσων και μην είστε πολύτιμοι μαζί τους. Μερικές φορές αφήνω τα παιδιά μου να ζωγραφίσουν τα δικά μου, στην πραγματικότητα το μικρότερο μου, που είναι τρία, συχνά γράφει σε μια σελίδα, αλλά δεν με πειράζει πραγματικά – είναι ωραίες υπενθυμίσεις της επαγγελματικής μου ζωής που περιστρέφονται συνεχώς γύρω από τα παιδιά μου.

Τα πιο χρησιμοποιημένα υλικά μου:

Ρολό μολυβιού Peg & Awl

Στυλό με πινέλο:

Tombow

Ecoline

Χρωματιστά μολύβια:

Caran D’ache Luminance

Derwent Lightfast

Holbein

Μολύβι Blackwing

Υδατοδιαλυτός γραφίτης Art Graf

Απαλά παστέλ:

Unison Color

Jackson’s Handmade Soft Pastels

PanPastels

Μολύβια ακουαρέλας Neocolor II

Ξαναγεμιζόμενο στυλό βούρτσας

Παστέλ μολύβια:

Faber Castell Pittpastel

Stablio Carbothello

Υλικά που προσθέτω κατά καιρούς:

ShinHan Pass ακουαρέλα γκουάς

Daniel Smith Ακουαρέλες

Schmincke Horadam Ακουαρέλες

Caran Dache Neopastels

Διάφορα μελάνια

Ακρυλικοί μαρκαδόροι Liquitex από περγαμηνή και φουσκωτό τιτάνιο


Σχετικά με τη Σάρα Ντάιερ

Η Sarah Dyer είναι δημιουργός εικονογραφημένων βιβλίων και εικονογράφος. Της αρέσει να εργάζεται έξω στην τοποθεσία για αναφορά και χρώμα που ανατροφοδοτεί τη δουλειά της στο βιβλίο. Η ελευθερία του πειραματισμού και της σήμανσης στην τοποθεσία έχει γίνει πρόσφατα σημαντικό μέρος της δημιουργικής της πρακτικής, όπως φαίνεται στα σχέδια των αλιευτικών σκαφών της.

Μεταξύ της συγγραφής και της εικονογράφησης, η Sarah παρακολουθεί φεστιβάλ και σχολεία για να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και εργαστήρια και έχει διδάξει μέχρι το επίπεδο MA. Αυτήν τη στιγμή εργάζεται μια μέρα την εβδομάδα στο μάθημα του Foundation στο Πανεπιστήμιο Kingston.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της Σάρα

Ακολουθήστε τη Σάρα στο Instagram


Περαιτέρω ανάγνωση

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το χαρτί σχεδίασης

Μέσα στο Sketchbook του Kay Gasei

Για όσους αγαπούν να ζωγραφίζουν: Τέσσερις καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα υλικά σχεδίασής μας

Ανάπτυξη καθημερινής πρακτικής σχεδίασης με τη Royal Drawing School

Αγοράστε σκίτσα στο jacksonsart.com

Clare McNamara

Ως Editor Blog, η Clare επιβλέπει το περιεχόμενο του ιστολογίου, διαχειρίζεται το πρόγραμμα δημοσιεύσεων και συνεισφέρει τακτικά με λειτουργίες, κριτικές και συνεντεύξεις. Με υπόβαθρο στις καλές τέχνες, οι πρακτικές της είναι η εικονογράφηση, η γραφιστική, το βίντεο και η μουσική.

Schreibe einen Kommentar