Τα ζωύφια του νερού μπορούν συχνά να εντοπιστούν στην πεζοπορία στη φύση, καθώς εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Το να τα βλέπεις στην πισίνα σου, ωστόσο, δεν είναι τόσο ευχάριστο.
Το να βρείτε σφάλματα νερού σε πισίνες – ειδικά κοντά στο σπίτι σας – σημαίνει ότι είναι πιθανό να θέλετε να τα βγάλετε έξω το συντομότερο δυνατό και να τα αποτρέψετε από το να επιστρέψουν ποτέ.
Τα σφάλματα νερού, όπως πρόκειται να μάθετε, δεν αποτελούν πρόβλημα από μόνα τους, αλλά ένδειξη ενός πιο περίπλοκου ζητήματος με τη συντήρηση της πισίνας.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να αφαιρείτε τα σφάλματα του νερού και να τα κρατάτε μακριά για πάντα.
Τι προκαλεί σφάλματα νερού στις πισίνες
Τα πιο κοινά είδη υδάτινων ζωυφίων που εμφανίζονται στην πισίνα σας (τα οποία θα σας εξηγήσω λεπτομερώς αργότερα) έλκονται από τα φύκια και τους μικροοργανισμούς. Χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς για τροφή, ενώ χρησιμοποιούν φύκια ως σημεία αναπαραγωγής και στη συνέχεια γεννούν μέσα σε αυτά αυγά.
Ακριβώς όπως οι μύγες, έλκονται από το σπίτι σας επειδή τους παρέχετε στέγη και τροφή. Η απλή εξίσωση εδώ είναι να εξαλείψετε τα φύκια στην πισίνα σας και θα εξαλείψετε τα σφάλματα του νερού.
Αφαιρέστε τα σφάλματα νερού από την πισίνα σας – βήμα προς βήμα
Η αφαίρεση των σφαλμάτων του νερού είναι εύκολη. Αυτό που δεν είναι τόσο εύκολο είναι ο μακροπρόθεσμος έλεγχος τους. Αυτό που είναι βασικό είναι να διασφαλίσετε ότι τα σφάλματα του νερού δεν θα επανέλθουν, και δείτε πώς να το κάνετε.
1. Απομακρύνετε τα σφάλματα του νερού
Πρώτα πράγματα πρώτα – πρέπει να αφαιρέσετε τα σφάλματα νερού που βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού. Τα καλά νέα είναι ότι πιθανότατα δεν θα βρείτε μεγάλα σφάλματα νερού στην πισίνα σας, επομένως θα είναι εύκολο να τα αφαιρέσετε.
Τα μεγάλα ζωύφια του νερού τρέφονται με μεγαλύτερα θηράματα, μερικά τρέφονται ακόμη και με μικρά ψάρια και αμφίβια, και υποθέτω ότι δεν έχετε ψάρια στην πισίνα σας.
Το πιο πιθανό είναι να βρείτε σφάλματα νερού να μένουν στην επιφάνεια του νερού – γενικά δεν καταδύονται, αν και ορισμένα σφάλματα έχουν την ικανότητα να καταδύονται. Αφαιρέστε αυτά τα σφάλματα με το skimmer της πισίνας σας και, στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στο να πλύνετε καλά την πισίνα σας.
Ο σχολαστικός καθαρισμός της πισίνας σας θα αποδειχθεί άσκοπος εάν δεν έχετε αφαιρέσει πρώτα τα σφάλματα.
2. Κενό
Το μυαλό σας μπορεί αυτόματα να πάει στη χρήση χλωρίου για να καθαρίσει τα φύκια, τα οποία είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Αρχικά, πρέπει να καθαρίσετε τα φύκια με ηλεκτρική σκούπα με σκούπα πισίνας.
Αργότερα, όταν χρησιμοποιείτε χημικά διαλύματα για να καθαρίσετε την πισίνα, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να κάνουν τη δουλειά τους επειδή έχετε ήδη απαλλαγεί από τόσα φύκια.
Αυτό που δεν αρέσει στους ανθρώπους να ακούν είναι ότι πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα. Τα φύκια δεν μπορούν να καθαριστούν καλά με ρομποτικές σκούπες πισίνας. Προχωρήστε στο επόμενο βήμα μόνο αφού καθαρίσετε με ηλεκτρική σκούπα όσο το δυνατόν περισσότερα φύκια.
Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσετε το καλό υλικό που είναι φτιαγμένο για τη θανάτωση των φυκιών – το χλώριο. Ωστόσο, προτού το κάνετε, φροντίστε να τρίψετε τους τοίχους και το πάτωμα της πισίνας σας για να απαλλαγείτε από τυχόν υπολείμματα φυκιών που δεν είχε η ηλεκτρική σκούπα της πισίνας σας.
Η αφαίρεση όσο το δυνατόν περισσότερων φυκιών θα διευκολύνει το χλώριο να κάνει τη δουλειά του.
3. Αφαιρέστε τα φύκια
Η αφαίρεση των φυκιών με χλώριο είναι γνωστή ως «σοκάροντας την πισίνα» λόγω των επιπτώσεων που έχει το χλώριο στα φύκια. Η ποσότητα χλωρίου που χρειάζεστε εξαρτάται από τη χωρητικότητα της πισίνας σας και τα επίπεδα pH.
Ένας γενικός κανόνας είναι:
α) υγρά διαλύματα – 3,3 λίτρα ανά 38 000 λίτρα νερού
β) κοκκώδες χλώριο – 0,45 κιλά ανά 38 000 λίτρα νερού
Εάν χρησιμοποιείτε συνεχώς χλώριο στην πισίνα σας για να τη διατηρείτε καθαρή, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ταμπλέτες χλωρίου. Ωστόσο, τα δισκία χλωρίου δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η θεραπεία σοκ, επειδή απελευθερώνονται τόσο αργά.
Τα περισσότερα προϊόντα χλωρίου απαιτούν από εσάς να τα αραιώσετε σε νερό πριν τα εισάγετε στην πισίνα. Όταν ρίχνετε το διάλυμα στην πισίνα, πρέπει να περπατήσετε γύρω από την πισίνα για να το κατανείμετε εξίσου.
Πριν προσθέσετε χλώριο στην πισίνα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα επίπεδα pH του νερού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε ένα κιτ δοκιμής νερού πισίνας. Το χλώριο θα συνοδεύεται από οδηγίες για το πόση ποσότητα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τα επίπεδα pH.
Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από 3,3L/0,45KG ανά 38.000 λίτρα εάν τα επίπεδα pH σας είναι πολύ υψηλά.
Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του διαλύματος χλωρίου μέχρι να καθαρίσει η πισίνα σας.
4. Ελέγξτε τα επίπεδα pH
Θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα pH του νερού αφού σοκάρετε και την πισίνα. Γιατί; Επειδή το χλώριο μπορεί να αλλάξει το pH του νερού σε τέτοιο βαθμό που θα ήταν επικίνδυνο για εσάς να κολυμπήσετε στο νερό.
Υπάρχουν θεραπείες σοκ με χλώριο που προκαλούν τα επίπεδα pH να πάνε πάνω από 10, κάτι που θα σας απαιτήσει να μειώσετε το pH με όξινη θεραπεία. Τα καταστήματα ειδών πισίνας διαθέτουν προϊόντα κατασκευασμένα ειδικά για την εξουδετέρωση των επιπέδων pH του χλωρίου.
Στην ιδανική περίπτωση, τα επίπεδα pH της πισίνας σας θα πρέπει πάντα να είναι μεταξύ 7,2 και 7,8. Το νερό με χαμηλό pH μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να βλάψει τις σωληνώσεις σας, ενώ το νερό με υψηλό pH δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει χλώριο για να παραμείνει καθαρό.
Συμβουλές για να διατηρείτε την πισίνα σας καθαρή
Η κατάσταση της πισίνας σας θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά τον καθαρισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα. Εάν δεν το κάνει, θα πρέπει να προσθέσετε άλλη μια δόση σοκ χλωρίου.
Θα πρέπει να συνεχίσετε να το κάνετε αυτό μέχρι να πεθάνουν τα φύκια.
Θα ξέρετε ότι τα φύκια είναι νεκρά επειδή θα γίνουν λευκά ή ακόμα και γκρίζα – η πισίνα είναι καθαρή όταν δεν υπάρχουν άλλα πράσινα πράγματα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να καθαρίσετε το πάτωμα της πισίνας σας με ηλεκτρική σκούπα.
Τέλος, να ξέρετε ότι οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι φυκιών ονομάζονται πράσινα, μαύρα και μουστάρδα.
Τα πράσινα φύκια μπορούν να θανατωθούν πολύ εύκολα με αλγοκτόνα – η χλωρίωση της πισίνας το βράδυ και το βούρτσισμα της πισίνας για λίγες μέρες μπορεί να σκοτώσει τα φύκια με ευκολία.
Τα φύκια μουστάρδας είναι πιο δύσκολο να σκοτωθούν από τα πράσινα φύκια – τα μεταχειρίζεστε με τον ίδιο τρόπο που θα μεταχειρίζεστε τα πράσινα φύκια, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά αλγοκτόνα μουστάρδας για να αποτρέψετε την επιστροφή τους – ρωτήστε για αυτό στο κατάστημα με είδη πισίνας.
Τα μαύρα φύκια μπορούν να ελεγχθούν κάπως με το χλώριο και το βούρτσισμα, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί να στραγγίσετε την πισίνα σας για να την καθαρίσετε.
Πρόληψη σφαλμάτων νερού στην πισίνα σας
Τα σφάλματα του νερού είναι παρόντα σε κάθε ενδιαίτημα στον πλανήτη, εκτός από τις αρκτικές περιοχές, οπότε δεν υπάρχει κανένα κρυφό από αυτά. Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε τα σφάλματα του νερού να εισβάλουν στην πισίνα σας είναι να αποτρέψετε την ανάπτυξη φυκιών.
Δεδομένου ότι χρησιμοποιούν φύκια ως σημεία αναπαραγωγής και τρέφονται με φύκια και μικροοργανισμούς που προσελκύονται από τα φύκια – πρέπει να ελέγχετε τα φύκια για να ελέγξετε τα σφάλματα του νερού.
Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη φυκιών στην πισίνα σας, πρέπει να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο στην πισίνα σας και να προσθέσετε ένα φυκοκτόνο (χλώριο) στην πισίνα σας μία φορά την εβδομάδα. Τα δισκία χλωρίου είναι καλύτερα από τα υγρά διαλύματα χλωρίου από αυτή την άποψη, επειδή έχουν βραδεία δράση.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικαθιστάτε τα δισκία μόνο κάθε λίγες εβδομάδες.
Ωστόσο, εάν έχετε μια ιδιαίτερα μεγάλη πισίνα, τα δισκία χλωρίου μπορεί να μην είναι αρκετά, καθώς δεν έχουν τόσο μεγάλη διάτρηση όσο τα υγρά διαλύματα.
Το κολύμπι σε χλώριο – εφόσον οι ποσότητες είναι ελεγχόμενες – δεν είναι καθόλου επικίνδυνο (εκτός αν είστε ιδιαίτερα αλλεργικοί).
Εκτός από τη χρήση χλωρίου για τον καθαρισμό της πισίνας σας, φροντίστε να το ξαφρίζετε κάθε μέρα. Θα απαλλαγείτε από τα σπόρια των φυκιών με αυτόν τον τρόπο και θα τα εμποδίσετε να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο.
Εάν τα φύκια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην πισίνα σας, τότε δεν μπορούν να ζήσουν και τα ζωύφια του νερού.
Είναι κακά τα σφάλματα του νερού;
Τα σφάλματα νερού στις πισίνες γενικά δεν είναι επικίνδυνα και δεν αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους. Αν και είναι ικανά να δαγκώσουν, αυτό είναι πολύ σπάνιο και το δάγκωμα δεν είναι τοξικό για τους ανθρώπους. Το είδος του υδρόβιου με ένα ισχυρό δάγκωμα – το γιγάντιο ζωύφιο του νερού – δεν είναι κοινό στις πισίνες επειδή τρέφονται με μεγαλύτερα θηράματα και όχι με μικροοργανισμούς.
Είναι απλώς μια ενόχληση στην πισίνα και θα πρέπει να τα ξεφορτωθείτε αν είναι δυνατόν, αλλά αν έχουν μολύνει την πισίνα σας, πιθανότατα έχετε πρόβλημα με φύκια μεγαλύτερο από ένα πρόβλημα με το νερό.
Τύποι σφαλμάτων του νερού
Ο όρος ζωύφιο του νερού χρησιμοποιείται για να περιγράψει πάρα πολλά είδη για να μετρηθούν, αλλά μόνο μερικά από αυτά είναι στην πραγματικότητα κοινά σε πισίνες. Ακολουθεί μια εξήγηση των βασικών διαφορών.
Βαρκάρης νερού

Ένα επίπεδο είδος εντόμου, Οι θαλάσσιοι βαρκάρηδες είναι φυτοφάγα ζώα που τρέφονται κυρίως με φύκια. Είναι εντελώς ακίνδυνα για τους ανθρώπους και δεν αναφέρθηκαν δαγκώματα.
Συνήθως δεν είναι μεγαλύτερα από 3/8 της ίντσας, η πλάτη τους είναι καφέ και στίγματα και είναι επιμήκεις, γεγονός που τους κάνει να αναγνωρίζονται εύκολα.
Εκτός από το κολύμπι, οι θαλάσσιοι βαρκάρηδες είναι ικανοί να πετάξουν, αλλά συνήθως κατοικούν σε υδρόβιους βιότοπους. Κολυμπούν με την πλάτη τους στραμμένη προς τα πάνω, σε αντίθεση με την επόμενη είσοδό μας, και προωθούνται προς τα εμπρός με τα δυνατά τους πίσω πόδια.
Οι πισίνες, οι δεξαμενές λυμάτων και τα λουτρά πουλιών είναι οι πιο συνηθισμένοι βιότοποί τους. Αν και βρίσκονται συχνά σε περιβάλλον γλυκού νερού, μπορούν να ανεχθούν το καθαρό θαλασσινό νερό, έτσι συχνά βρίσκονται και δίπλα στις ακτές.
Πίσω κολυμβητές

Οι κολυμβητές δεν είναι τόσο φιλικοί όσο οι θαλάσσιοι βαρκάρηδες – είναι γνωστό ότι δαγκώνουν ανθρώπους και το δάγκωμα περιγράφεται ως αρκετά επώδυνο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, κολυμπούν ανάποδα.
Κανονικά δεν έχουν μήκος μεγαλύτερο από 0,6 ίντσες και, ενώ είναι παρόμοια με τους θαλάσσιους βαρκάρηδες στην εμφάνιση, μπορούν να διακριθούν από τα πίσω πόδια τους (τα οποία είναι με κρόσσια για κολύμπι) και το ανάποδο κολύμπι τους.
Αυτά τα έντομα είναι ιδιαίτερα κοινά σε λίμνες και πισίνες γλυκού νερού, αλλά είναι ικανά να ζουν σε νερό με περίσσεια θρεπτικών ουσιών κοντά στη θάλασσα.
Σε αντίθεση με τους θαλάσσιους βαρκάρηδες, αφαιρούν πολύ μεγαλύτερα θηράματα. Αυτό περιλαμβάνει άλλα έντομα, αυγά ψαριών και μικρά ψάρια, καθώς και γυρίνους. Οι προνύμφες κουνουπιών είναι επίσης στο μενού.
Εάν μένουν στην πισίνα σας, θα παραμείνουν κοντά σε βλάστηση όπου μπορούν να κρυφτούν. Συνήθως κατοικούν σε υδρόβια φυτά, γεγονός που τους διευκολύνει να παρατηρούν το περιβάλλον τους και να καταστρέφουν τη λεία τους.
Giant Water Bugs

Γιγαντιαία σφάλματα νερού βρίσκονται σε λίμνες γλυκού νερού και έλη, αλλά είναι απίθανο να τα βρείτε στην πισίνα σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τρέφονται με μεγάλες τροφές (για τα πρότυπα για τα σφάλματα του νερού), όπως μικρά ψάρια, γυρίνους και αρθρόποδα.
Μπορούν να ξεπεράσουν τις 4,5 ίντσες σε μέγεθος και είναι γνωστό ότι σκοτώνουν το θήραμα πολλές φορές το μέγεθός τους. Αυτό τους κάνει ένα οστ τα μεγαλύτερα έντομα στη Βόρεια Αμερική.
Είναι ικανοί ιπτάμενοι και έλκονται από το φως, έτσι θα μπορούσαν να χτυπήσουν ένα λάστιχο εντόμων UV αν έχετε στην αυλή.
Αυτά τα σφάλματα, παρόλο που ονομάζονται σφάλματα νερού, δεν είναι το είδος των ζωυφίων που θα βρείτε στην πισίνα σας.
κατσαρίδες

Αυτά τα γνωστά έντομα αναφέρονται συχνά ως σφάλματα του νερού, αλλά στην πραγματικότητα δεν σχετίζονται καθόλου με τους υδρόβιους βιότοπους.
Είναι πολύ πιθανό να μολύνουν κρύες και υγρές περιοχές, όπως τα υπόγεια, και μια κατσαρίδα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια πισίνα επειδή δεν υπάρχει τίποτα εκεί για να φάνε.
Ωστόσο, χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν, γι‘ αυτό και βρίσκονται συχνά κοντά στο νερό.
Ετυμηγορία: Σκοτώνοντας σφάλματα του νερού σε πισίνες
Η περίπτωση των ζωυφίων νερού σε μια πισίνα είναι μόνο ένα σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος – των φυκιών. Για να καθαρίσετε τα σφάλματα του νερού και να τα κρατήσετε έξω για πάντα, πρέπει να τα αφαιρέσετε φυσικά και στη συνέχεια να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα φύκια πριν επεξεργαστείτε την πισίνα σας με χλώριο.
Εάν εμποδίσετε τα φύκια να αναπτυχθούν ξανά, τα σφάλματα του νερού δεν θα επιστρέψουν καθώς τρέφονται με φύκια και τα χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή. Οι βαρκάρηδες και οι κολυμβητές του νερού είναι τα πιο κοινά σφάλματα νερού στις πισίνες, ενώ οι κατσαρίδες και οι γιγάντιοι κοριοί του νερού δεν συναντώνται πραγματικά στις πισίνες, εκτός εάν έχουν απεγνωσμένη ανάγκη από νερό.